България

България има богата история, която води началото си от най-древни времена. На територията й има около 40 000 исторически паметници от различни исторически епохи: праисторически находки, тракийски гробници ( над 1000 ), гръцки амфитеатри, Римски стадиони, крепости от епохата на Първото и Второто Българско Царство, 160 манастира, ансамбли от времето на Възраждането, 36 културни резервата.Българската държава е основана през 681 г. н.е. и е една от първите в Европа. През 855 г. тук е създадена кирилицата.

През Средновековието е една от най-големите държави и граничи с Латинската Империя. През 14 век България попада в пределите на османската империя. След Руско-турската война през 18 век се възстановява българската държава. В хода на Втората световна война е окупирана от съветските войски.България попада под влиянието на СССР до 1990 г.,когато се провеждат първите свободни избори и през 1991г. е приета новата демократична Конституция на България. През 2004 г. България подписа Европейската конституция.

Географско положение
България е разположена в Югоизточна Европа в източната част на Балканския полуостров.Черно море е източната граница на страната и достъп към Русия, Грузия и Украйна. На запад граничи със Сърбия и Македония, на север - с Румъния, на юг – с Гърция и Турция.

Климат
Климатът се определя от ясно изразените годишни времена.Лятото е топло, есента - слънчева и дълга, а зимата мека, в планините - много снежна.

Площ
Територията на страната е 111 000 кв. км.

Релеф
България разполага с разнообразни природни форми, които са разположени на височина от 0 до 2925 метра над морското равнище. Дължината на българското черноморско крайбрежие е 378 км, а 40% от територията на страната е заета от гористи планини.

Флора и фауна
В различните региони на България се срещат многобройни растителни и животински видове. Има 3 национални парка , 9 природни парка и 16 биосферни резервата, от които Националният парк Пирин и биосферният резерват Сребърна са включени в списъка на Юнеско.

Население
Населението на България наброява 7 801 000 души /данни от 2003 г./

Държавнo устройство.
Република с парламентарно управление, съгласно Конституцията от 1991 г. Постоянно действащ законодателен орган – Народно събрание. Независима съдебна власт. Изпълнителна власт – Министерски съвет (правителство) , начело с министър- председател. Член е на НАТО. От 01.01.2007 г. член на ЕС

Столица
София /1,2 млн. жители/

Големи градове
Пловдив 0.5 млн.
Варна 0.5 млн.
Бургас 0.3 млн.
Русе 0.2 млн.
Стара Загора 0.2 млн.

Религия
православно християнство /88%/

Валута
Български лев, фиксиран курс към еврото в съотношение 1.95:1

Официален език
български

Слънчев бряг

Слънчев бряг – един от най- големите европейски курорти. Разположен е на 39 км. северно от Бургас и 80 км. южно от Варна. Слънчев бряг предлага разнообразие от отлични хотели, луксозни вили, казина, ресторанти, битови заведения, увеселителни и нощни клубове, басейни, паркове, спортни съоръжения, възможности за пътешествия, морски спортове, гмуркания и др. Поликлиника, лекар в почти всеки хотел и всякакви други услуги гарантират комфорт и спокойствие за всеки турист.В курорта има влакче, което пътува по дългата 10 километровата плажна ивица.

Плажът, широк 50 - 60 м. е със ситен златист пясък, а дюните, зеленината, горичките и близостта със Стара планина правят курорта уникален. Климатът е морски, без силни ветрове. Морската вода е слабо солена, без хищници, големи вълни и течения. Дъното слиза плавно. Активният сезон е от месец май до месец октомври с редки валежи и много слънчеви дни.

Уелнес

Многообразие от мероприятия, курсове, занимания и процедури, оздравителни лечебни терапии, спортни занимания и активен релакс

Спа центрове

Предлагат вълшебна връзка с природата и бягство от стреса, почивка и релаксация, подобряване на здравето музика за тялото и душата,

Лоби барове

Разнообразие от напитки в приятна неангажираща обстановка, където да се насладите на отпускащо питие или ободряваща чаша кафе

Несебър

Несебър е един от най-древните градове в Европа, с голяма запазена крепостна стена, с паметници от Византийско време, църкви и прекрасна възрожденска архитектура.Градът е най-предпочитаният морски курорт в България.Старият град е обявен от ЮНЕСКО за паметник на културата със световно значение.Старите сгради са реставрирани, а нови са изградени в автентичен стил.

Туризъм

Българското Черноморие предлага разнообразие от живописни места за живот, почивка и пътешествие - топло море (22 – 27 0 С през лятото) , чиста, слабосолена вода, липса на опасни животни, широки плажни ивици със ситен пясък, липсата на приливи и отливи и големи вълни. Българските планини Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Витоша ще Ви изненадат с впечатляващата девствена природа и незабравими пейзажи, гъсти гори, буйни реки, потоци, водопади, езера, диви животни и неповторим пейзаж, съхранени в национални паркове и защитени местности. Предлагат: маршрути за пешеходен и велосипеден туризъм, планински маршрути за алпинисти, многобройни пещери, рафтинг в планинските потоци, параглайдинг, риболов в планинските реки, ловен туризъм.

Културен Туризъм

Многобройни и уникални са тракийските гробници, паметници на ЮНЕСКО,най- известните от които са тези край Казанлък, Свещаре, Старосел, Перперикон и др. Златните съкровища и реликви намерени в тях са изложени в археологическите музеи в страната. Има много запазени римски стадиони, одеони и амфитеатри от някогашната бляскава римска провинция Тракия. На някои от тях в Стара Загора и Пловдив се провеждат концерти,оперни и театрални постановки. Византийските паметници, българските крепости и църкви в Несебър, Велико Търново – столицата на средновековна България ,София, Асеновград, Бояна и много други са символи на величието на българската държава през средновековието. Запазените паметници от отоманската епоха също заслужават да се видят. Възрожденските Жеравна, Мелник, Котел, Етъра, Боженци, Арбанаси, Трявна , Банско, Стария град на Пловдив, Копривщица и др.със запазените къщи и автентичен живот дават поглед върху някогашната провинциална и селска България.Като гост можете да отседнете в уютните къщи и механи, да се насладите на типичните за региона ястия и съзерцателния ритъм на живот. В най посещаваните манастири Рилският, Бачковският, Роженският, Троянският, Преображенският манастир,Скалният Аладжа манастир,както и в стотиците църкви могат да се видят неповторими български стенописи, дърворезби, средновековни картини и икони.В някои от тях Добридолски, Чипровски, Клисурски, Чекотински, Седемте престола, Черепишки, Гложенски, Троянски, Батошевски, Света гора при Велико Търново, Дряновски, Рилски, Бачковски, Араповски, Калоферски, Мъглижки и др. можете да пренощувате в монашески стаи и по този начин да почувствате атмосферата на тези свети места.

Планински туризъм

Рила – най-високата планина на Балканския полуостров с повече от 100 върха с надморска височина над 2000 м. Национален парк По – голямата част от територията й е покрита с вековни гори от смърч, мура и бял бор, а най- високите части са скалисти. Има скални стени, пещери, каньони и водопади. На територията му са разположени 120 езера, 70 от които от ледниковия период. От тук извират най – пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров. В Рила има курорти и селища с прекрасни условия за отдих, туризъм и балнеолечение. Ски центърът Боровец е високопланински курорт, разположен в подножието на най- високия на Балканския полуостров връх Мусала (2925).Намира се на 70 км. от столицата на България - София. В Рила се намира най- големият манастир в България- Рилският, основан през 10 век. Той е включен в списъка на историческите паметници на културата на ЮНЕСКО. Родопите( 2191м) – най- голямата и красива планина в България. Покрита е с величествени иглолистни гори. От нея извират няколко големи реки, потоци,големи езера, мин. извори, край които са разположени балнеоложките курорти Велинград, Девин и Наречен. В Родопите има няколко големи и красиви пещери – Дяволското гърло, Ягодинската, Снежанка и други. Тук се намира вторият по големина манастир в България – Бачковският, основан през 11 век. Пампорово е най - големият ски курорт, с мек климат, много сняг и слънчеви дни при надморска височина 1650 м.. Пистите са отлично поддържани с различна трудност. Има първокласна система от лифтове. Намира се на 260 км. от гр. София, на 85 км. южно от гр.Пловдив. На 39 км. е балнеоложкият център Девин.

Морски туризъм

Най-големият черноморски град е град Варна . Предлага неограничен брой услуги и удобства за посетителите си. Тук се намират няколко музея, опера, театър, университети, клиники, известната катедрала “Света Богородица”, Аквариума, Делфинариума. Има международно летище, морско пристанище. Във Варненския залив се намират курортите Албена , Златни пясъци и Св. Константин и Елена. Има казина, ресторанти, барове, дискотеки и всякакви забавления. Вторият по големина черноморски град e Бургас . Намира се на 390 км. източно от София и 100 км. южно от Варна. Градът разполага с много и интересни забележителности. Има музеи, опера, филхармония, университети, многопрофилна болница.На 10 км.северно, в посока Слънчев бряг, се намира летище Бургас, което приема международни полети през цялата година. Има морско пристанище, железопътна гара “Бургас”, както и ежедневно редовни автобуси до всички големи български и европейски градове.

Созопол е най- старият черноморски град.Разположен е на 35 км. южно от Бургас.Запазил антични паметници в обаятелна атмосфера. Девствените плажове на юг и характерните созополски къщи превръщат курорта в идилично мястото за почивка.

Ловен Туризъм

Географското разположение,разнообразният релеф, уникалният климат, почвеното плодородие, водните ресурси, гъстите гори и другите природни условия способстват за развитието на всички видове дивеч на територията на България.Дивечовото богатство на България е представено от 17 000 благородни елени, 3700 елени лопатари, 64 000 сърни, 1600 диви кози, 46 400 диви свине, 800 мечки, 1200 глухара, зайци, яребици, муфлони, патки, гъски, фазани и др. За почитателите на риболова на разположение са хиляди изкуствени езера , чисти реки и Черно море.